Vmware Reasoning Questions

VMware’s aptitude test is a part of its recruitment process. The main objective of this test is to assess the mental capabilities and skills of a candidate such as analytical ability, problem solving and decision making skills, comprehension skills, etc. VMware’s aptitude questions revolve around three broad areas – quantitative aptitude, verbal ability and logical reasoning.
In this article, we are providing certain sample reasoning aptitude questions asked by VMware:
  1. If ‘CONSTABLE’ is coded as 91, what will be the code number for ‘STABLE’?
    1. 97
    2. 59
    3. 79
    4. 75
    Answer: Option 2
    A = 1, B = 2, C = 3, Thus,
    CONSTABLE = 3 + 15 + 14 + 19 + 20 + 1 + 2 + 12 = 91
    STABLE = 91 – 3 – 15 – 14 = 59
  1. From the given equilateral triangle below, Rakesh, Lokesh and Bhagat run along the sides in clockwise direction and stop after covering 1(1/2) sides. Which of the following statements is true?
    1. Lokesh is to the west of Bhagat
    2. Rakesh is to the south-west of Lokesh
    3. Lokesh is to the north-west of Rakesh
    4. Bhagat is to the north-east of Rakesh
    Answer: Option 2
    1. DIRECTIONS for questions 3 & 4: In each of the questions below, a statement is followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.
      Mark answer 1 if the assumption I is implicit;
      mark 2 if only assumption II is implicit;
      mark 3 if both I and II are implicit
      mark 4 if neither I nor II is implicit
  2. Statement: Love marriages generally end in divorce. So, the children are brought up by one parent. Therefore, the practice of love marriages should be abandoned.
    1. Arranged marriages are better than love marriages.
    2. It is undesirable to have a child brought up by one parent.
    Answer: Option 2
    The implied assumption is that it is undesirable to have a child brought up by one parent.
  1. Statement: Properly fed monkeys and starved monkeys were made to run through a network of paths designed as a puzzle. It was observed that the starved monkeys could not run faster. This proved that the people with lower intelligence in poor countries are a victim of malnutrition.
    1. The effects of nutrition on the intelligence of the monkeys is parallel to those on human beings.
    2. Captive monkeys are more intelligent than wild monkeys.
    Answer: Option 1
    The assumption is that what implies to monkeys works for humans and hence people with lower intelligence in poor countries suffer from malnutrition.
  2. Kittu is in between Mohan and Sohan. Raju is to the left of Sohan and Shyam is to the right of Mohan. If all of the friends are sitting facing South, then who is on their extreme right?
    1. Mohan
    2. Sohan
    3. Kittu
    4. Shyam
    Answer: Option 4
    Shyam Mohan Kittu Sohan Raju ↓(facing south) So, Shyam is on their extreme right.
  1. If the seventh day of a month is three days earlier than Friday, what day will it be on the nineteenth day of the month?
    1. Sunday
    2. Monday
    3. Wednesday
    4. Friday
    Answer: Option 1
    7th day should be Tuesday as 3 days before Friday is Tuesday.
    Then 19 – 7 = 12 days after that should be Sunday.
  2. If P is taller than Q, R is shorter than P, S is taller than T but shorter than Q, then who among them is the tallest?
    1. P
    2. Q
    3. S
    4. T
    Answer: Option 1
    P > Q, P > R, Q > S > T, Combining P > Q > R > S > T or P > R > Q > S > T, so P is the tallest.
  3. Saroj is mother-in-law of Vani. Vani is sister-in-law of Deepak. Rajesh is father of Ramesh, the only brother of Deepak. How is Saroj related to Deepak?
    1. Mother-in-law
    2. Aunt
    3. Wife
    4. Mother
    Answer: Option 4

    So, Saroj is Deepak’s mother.
  4. Ravi has Rs. 3 more than Ramu, but then Ramu wins on the horses and trebles his money, so that he now has Rs. 2 more than the original amount of money that the two boys had between them. How much money did Ravi and Ramu have between them before Ramu’s win?
    1. Rs. 9
    2. Rs. 11
    3. Rs. 13
    4. Rs. 15
    Answer: Option 3
    Suppose money with Ramu is M. Money with Ravi is M + 3. After winning the race, Ramu has = 3M. Thus, 3M = 2 + 2 M + 3 → M = 5. Total money is 5 + (5+3) = 13
  5. A man has a certain number of small boxes to pack into parcels. If he packs 3, 4, 5 or 6 in a parcel, he is left with one over; if he packs 7 in a parcel, none is left over. What is the number of boxes he may have to pack?
    1. 106
    2. 301
    3. 309
    4. 400
    Answer: Option 2
    By choices, 2nd option is 301, which is a multiple of 7 and when divided by 3,4,5 or 6 gives remainder = 1.
Rate Us
Views:1288