Sample Aptitude Questions of VMware

VMware’s aptitude test is a part of its recruitment process. The main objective of this test is to assess the mental capabilities and skills of a candidate such as analytical ability, problem solving and decision making skills, comprehension skills, etc. VMware’s aptitude questions revolve around three broad areas – quantitative aptitude, verbal ability and logical reasoning.
In this article, we are providing certain sample quantitative aptitude questions asked by VMware:
  1. Namrata wants to visit four cities A, B, C and D on an official trip. The probability that she visits A just before B is
    1. 1/2
    2. 1/12
    3. 1/6
    4. 1/4
    Answer: Option 4
    The required probability = 3!/4! = 1/4.
  1. A man ordered 4 pairs of black socks and some pairs of brown socks. The price of a black pair is double that of a brown pair. While preparing the bill, the clerk did a mistake and interchanged the number of black and brown pairs. This increased the bill by 50 %. The ratio of the number of black and brown pairs of socks in the original order was
    1. 4 : 1
    2. 2 : 1
    3. 1 : 4
    4. 1 : 2
  2. A number lock on a suitcase has 3 wheels each labelled with 10 digits from 0 to 9. If opening of the lock is a particular sequence of three digits with no repeats, how many such sequences will be possible?
    1. 720
    2. 760
    3. 680
    4. 780
  1. A runs 1(2/3) times as fast as B. If A gives B a start of 80 m, how far must the winning post be, so that A and B might reach it at the same time?
    1. 200m
    2. 300m
    3. 270m
    4. 160m
    Answer: Option 1
    Ratio of speeds of A: B = 5:3
    If A runs 5, B runs 3.
    So difference in distance = 2.
    So if difference is 2, winning post is 5m.
    Hence if difference is 80, winning post is
    5/2 X 80 = 200m
  2. Out of eight crew members three particular members can sit only on the left side. Another two particular members can sit only on the right side. Find the number of ways in which the crew can be arranged so that four men can sit on each side.
    1. 865
    2. 864
    3. 863
    4. 1728
    Answer: Option 4
    Three particular members can sit only on the left side in 4P3 ways. Also, two particular members can sit only on the right side in 4P2 ways. Also, the remaining three people can sit in 3 remaining seats in 3! ways. So required answer is 4P3 X 4P2 X 3! = 1728
  1. The sum of two numbers, one of which is one-third of the other is 36. The smaller number is:
    1. 6
    2. 7
    3. 8
    4. 9
    Answer: Option 4
    Given x + y = 36 and x = 1/3y → 1/3y + y = 36,
    solving we get y = 27, so x = 9.
  2. A money lender lent out Rs. 25,000 in two parts, one at 8 % and the other at 9 %. If the total annual income on the amount is Rs. 2,187.50, the money lent at 8 % is
    1. Rs. 12,500
    2. Rs. 6,250
    3. Rs. 10,000
    4. Rs. 18,750
    Answer: Option 2
    Let the money lent at 8 % be Rs x, so the money lent at 9% = Rs (25000 – x)
    So, x X 8/100 + (25000-x) X 9 / 100 = 2187.5,
    Solving we get, x = Rs 6250.
  3. A man left one-half of his property for his wife, one-third for his son and the remainder for his daughter. If the daughter’s share was worth Rs. 45,000, how much money did the man leave?
    1. Rs. 245,000
    2. Rs. 260,000
    3. Rs. 270,000
    4. Rs. 275,000
    Answer: Option 3
    Let total property of man be Rs. x, so share of wife = 1/2 x and son = 1/3 x.
    c = 1/2 x + 1/3 x = 5/6 x.
    Remaining 1/2 x = 45,000,
    So total property = Rs. 270,000.
  4. A lot of 12 bulbs contains 4 defective bulbs. Three bulbs are drawn at random from the lot, one after the other. The probability that all three are non-defective is
    1. 14/55
    2. 8/12
    3. 1/27
    4. None of these
    Answer: Option 1
    The required probability = 8/12 X 7/11 X 6/10 = 14/55.
  5. Prem invested a certain sum of money in a simple interest bond whose value grew to Rs. 300 at the end of 3 years and to Rs. 400 at the end of another 5 years. What was the rate of interest in which he invested his sum?
    1. 12%
    2. 12.5%
    3. 6.67%
    4. 8.33%
    Answer: Option 4
    In 5 years the amount grew from Rs 300 to Rs 400. So simple interest added in 5 years = Rs 100.
    The interest for 1 year = Rs 20.
    Hence the interest for 3 years = Rs 60.
    So principal = Rs (300 – 60) = Rs 240.
    Rate of interest = 20/240 = 1/12 = 8.33%.
Rate Us
Views:2182