Schlumberger Reasoning Questions

Schlumberger’s aptitude test is a part of its recruitment process. The main objective of this test is to assess the mental capabilities and skills of a candidate such as analytical ability, problem solving and decision making skills, comprehension skills, etc. Schlumberger’s aptitude questions revolve around three broad areas – quantitative aptitude, verbal ability and logical reasoning.
In this article, we are providing certain sample reasoning aptitude questions asked by Schlumberger:
  1. Introducing Rajesh, Neha said, “his brother’s father is the only son of my grandfather”. How is Neha related to Rajesh?
    1. Sister
    2. Daughter
    3. Mother
    4. Niece
    Answer: Option 1
    Only son of my grandfather is my father. So if Neha said that his brother’s father is my father, it means both persons are brother and sister. Hence Neha is sister of Rajesh. So 1st option.
  1. A, B, C and D play a game of cards. A says to B, ‘If I give you 8 cards, you will have as many as C has and I shall have 3 less than what C has. Also if I take 6 cards from C, I shall have twice as many as D has. If B and D together have 50 cards, how many cards has A got?
    1. 23
    2. 27
    3. 37
    4. 40
    Answer: Option 4
    Going by options.
    If A has 40 cards, then C has (40 - 8) + 3 = 35 and B has 27 cards. So D has 23 cards.
    And if A takes 6 cards from C, he’ll have 46 cards which is double of D’s cards.
  2. In a queue, Sadiq is 14th from the front and Joseph is 17th from the end, while Jane is exactly in the middle of the people in between Sadiq and Joseph. If Sadiq be ahead of Joseph and there be 48 persons in the queue, how many persons are there between Sadiq and Jane?
    1. 5
    2. 6
    3. 7
    4. 8
    Answer: Option 4
    48 total persons in queue.
    14 + 17 = 31 persons in front and end.
    Remaining = 48 – 31 = 17.
    Jane is between Sadiq and Joseph.
    So she is 9th persons behind Sadiq.
    Hence 8 people between Sadiq and Jane.
  1. A cube is to be coloured in such a way as to avoid the same colour on adjacent surfaces. What is the minimum number of colours you will require?
    1. Three
    2. Four
    3. Six
    4. Nine
    Answer: Option 1
    We can have same colour on all opposite faces.
    So we need three different colors to avoid same colours on adjacent faces.
  2. Complete the series by replacing the‘?’
    A, G, L, P, S, ‘?’
    1. U
    2. W
    3. X
    4. Y
    Answer: Option 1
    +6 +5 +4 +3 +2 A G L P S U
  1. Complete the series by replacing the‘?’
    3F, 6G, 11I, 18L, ‘?’
    1. 21O
    2. 25N
    3. 27P
    4. 27Q
    Answer: Option 3
    +3 +5 +7 +9 3 6 11 18 27 +1 +2 +3 +4 F G I L P
  2. If P is taller than Q, R is shorter than P, S is taller than T but shorter than Q, then who among them is the tallest?
    1. P
    2. Q
    3. S
    4. T
    Answer: Option 1
    P > Q, P > R, Q > S > T, Combining P > Q > R > S > T or P > R > Q > S > T, so P is the tallest.
  3. A, B, C, D, E, F and G are members of a family consisting of 4 adults and 3 children. Exactly two of the three children, F and G are girls. A and D are brothers and A is a doctor. E is an engineer married to one of the brothers and has two children. B is married to D and G is their child. Who is C?
    1. G’s father
    2. F’s father
    3. E’s daughter
    4. A’s son
    Answer: Option 4
    Females are F, G, Males are A, D.
    Since, D is married to B, then E must be married to A & E must be his wife, so E is female.
    When G is child of B & D, so, F & C must be children of A & E. F and G are girls.
    C is a boy. So C is A’s son.
  4. DIRECTION for questions 9-10: Each of these has a question followed by two conclusions I and II. Decide which of the conclusion is a ‘strong’ conclusion and which is a ‘weak’ conclusion. Mark answer as
    1. if only conclusion I is strong
    2. if only conclusion II is strong
    3. if neither conclusion I nor II are strong
    4. if both conclusion I and II are strong
  5. Statement: Black cloud follows thunder; rains follow thunder.
      Conclusions:
    1. Thunder is the cause of rain.
    2. Black cloud is the cause of thunder.
    Answer: Option 3
    There is no relation shown between black clouds and rain in the question statements. Just because the black clouds follow thunder we cannot say that the black clouds cause thunder and this applies to rain and thunder too. Hence both the conclusions are rejected
  6. Statement: The secret of success is constancy of purpose.
      Conclusions:
    1. Constant dripping wears the stone.
    2. Single-minded devotion is necessary for achieving success.
    Answer: Option 2
    The second conclusion is strong as constancy of purpose would involve single minded devotion. 1st conclusion is overtly philosophical and lacks proper relation to the question statement, therefore rejected.
Rate Us
Views:1150