Sample Aptitude Questions of Paypal

Aptitude tests form a critical component the placement process at many corporate companies. Currently, PayPal does not conduct aptitude test but many include it in future. Aptitude tests are standardized tests that designed to assess a candidate’s capabilities in performing a particular task and response to different situations. Quantitative aptitude checks problem solving ability of the candidates, their basic mathematical skills and comfort with data crunching. To score well, a candidate should focus on speedy calculations, sound fundamentals and strong analytical skills through practice.
You can practice the below given sample questions to practise for PayPal’s aptitude questions:
  1. In a class with a certain number of students if one student weighing 50 kg is added then the average weight of the class increases by 1 kg. If one more student weighing 50 kg is added then the average weight of the class increases by 1.5 kg over the original average. What is the original average weight (in kg) of the class?
    1. 46
    2. 4
    3. 2
    4. 47
    Answer: Option 4
    Let x be the original average and n be the number of students
    From the first increase in the average, we get
    nx+50 =(n+1)(x+1)
    nx+50 =nx+n+x+1
    n+x=49 ……(i)
    From the second increase in the average, we get
    nx+50+50= (n+2) (x+1.5)
    nx+100=nx+ 1.5 n + 2x+3
    1.5n+2x = 97 …….(ii)
    Solving(i) and (ii) we get the value of x = 47.
  1. In measuring the sides of a rectangular plot, one side is taken 5 % in excess and the other 6 % in deficit. The error percent in area calculated, of the plot, is
    1. 1%
    2. 1.3%
    3. 1.5%
    4. 3%
  2. The sum of two numbers, one of which is one-third of the other is 36. The smaller number is:
    1. 6
    2. 7
    3. 8
    4. 9
    Answer: Option 4
    Given x + y = 36 and x = 1/3y → 1/3y + y = 36,
    solving we get y = 27, so x = 9.
  1. A man swimming in a stream which flows at 1(1/2) km/hr finds that in a given time he can swim twice as far with the stream as he can against it. At what rate does he swim?
    1. 4(1/2) km/hr
    2. 5(1/2) km/hr
    3. 7(1/2) km/hr
    4. None of these
    Answer: Option 1
    Let v be the speed of man and u be the speed of stream. Clearly v + u = 2(v – u) , on putting the values we get v = 3u = 9/2
  2. A sum was put at simple interest at a certain rate for 3 years. Had it been put at 1% higher rate, it would have fetched Rs. 5,100 more. The sum is
    1. Rs. 1,70,000
    2. Rs. 1,50,000
    3. Rs. 1,25,000
    4. Rs. 1,20,000
    Answer: Option 1
    Let the principal = p.
    Time = 3 years.
    So 1% of p for 3 years = Rs 5100.
    p = Rs 170,000.
  1. Namrata wants to visit four cities A, B, C and D on an official trip. The probability that she visits A just before B is
    1. 1/2
    2. 1/12
    3. 1/6
    4. 1/4
    Answer: Option 4
    The required probability = 3!/4! = 1/4.
  2. A runs 1(2/3) times as fast as B. If A gives B a start of 80 m, how far must the winning post be, so that A and B might reach it at the same time?
    1. 200m
    2. 300m
    3. 270m
    4. 160m
    Answer: Option 1
    Ratio of speeds of A: B = 5:3
    If A runs 5, B runs 3.
    So difference in distance = 2.
    So if difference is 2, winning post is 5m.
    Hence if difference is 80, winning post is
    5/2 X 80 = 200m
  3. X and Y entered into partnership with Rs. 700 and Rs. 600 respectively. After 3 months X withdrew 2/7 of his stock but after 3 months, he puts back 3/5 of what he had withdrawn. The profit at the end of the year is Rs. 726. How much of this should X receive?
    1. Rs. 336
    2. Rs. 366
    3. Rs. 633
    4. Rs. 663
    Answer: Option 2
    Ratio of profit of X :Y
    = 700 × 3 + 500 × 3 + 620 × 6 : 600 × 12
    → 7320 : 7200 = 61 : 60.
    Total profit = Rs. 726.
    So X will receive = 61/121 X 726 = Rs. 366
  4. At the start of a seminar, the ratio of the number of male participants to the number of female participants was 3 : 1. During the tea break, 16 participants left in the same ratio (3:1) and 6 more female participants registered. The ratio of the male to the female participants became 2:1. The total number of participants at the start of the seminar was
    1. 64
    2. 48
    3. 54
    4. 72
    Answer: Option 1
    Going by options, if we take 1st option i.e. 64, so male participants = 48 and female participants = 16. If 16 participants left, it means 12 male participants and 4 female participants left.
    As 6 more female participants joined, so total female participants = 16 – 4 + 6 = 18.
    Number of male participants now = 48 – 12 = 36.
    So ratio = 2 : 1.
  5. Out of 80 students in a class, 25 are studying commerce, 15 mathematics and 13 physics. 3 are studying commerce and mathematics, 4 are studying mathematics and physics and 2 are studying commerce and physics. 1 student is studying all the three subjects together. How many students are not studying any of the three subjects?
    1. 35
    2. 40
    3. 20
    4. 15
    Answer: Option 1
    n(CMP) = n(C) + n (M) + n (P)
    – n (CM) – n (MP) – n (CP) + n (CMP)
    = 25 + 15 + 13 – 3 – 4 – 2 + 1 = 45 students.
    So the number of students not studying any subject = 80 – 45 = 35.
Rate Us
Views:1109