# Nutanix Reasoning Questions

Views:2108
Aptitude tests form a critical component the placement process at many corporate companies. Currently, Nutanix does not conduct aptitude test but many include it in future. Aptitude tests are standardized tests that designed to assess a candidate’s capabilities in performing a particular task and response to different situations. Quantitative aptitude checks problem solving ability of the candidates, their basic mathematical skills and comfort with data crunching. To score well, a candidate should focus on speedy calculations, sound fundamentals and strong analytical skills through practice.
You can practice the below given sample questions to practise for Nutanix’s aptitude questions:
1. Out of a total of 120 musicians in a club, 5% can play all the three instruments – guitar, violin and flute. It so happens that the number of musicians who can play any two and only two of the above instruments is 30. The number of musicians who can play the guitar alone is 40. What is the total number of those who can play violin alone or flute alone?
1. 30
2. 38
3. 44
4. 45

The number of musicians, who play exactly two instruments = 30.
The number of musicians, who play
only violin + only flute = Total – (number of exactly two + number of all three + only Guitar)
= 120 – 30 – 6 – 40 = 44
1. There are 50 students admitted to a nursery class. Some students can speak only English and some can speak only Hindi. Ten students can speak both English and Hindi. If the number of students who can speak English is 21, then how many students can speak Hindi, how many can speak only Hindi and how many can speak only English respectively?
1. 39, 29 and 11
2. 37, 27 and 13
3. 28, 18 and 22
4. 21, 11 and 29

Only English = 21 – 10 = 11
Only Hindi = Total – (only English – only Hindi) = 50 – 11 – 10 = 29
Hindi = only Hindi + both Hindi & English = 29 + 10 = 39
2. (i) Bengalis and Tamils are politicians, poets and warriors.
(ii) Tamils and Punjabis are politicians, warriors and mathematicians.
(iii) Punjabis and Gujaratis are politicians, businessmen and mathematicians.
(iv) Gujaratis and Kashmiris are businessmen, poets and mathematicians.
(v) Bengalis and Kashmiris are businessmen, poets and warriors.
Name the people who are politicians, businessmen, poets and mathematicians.
1. Bengalis
2. Tamils
3. Punjabis
4. Gujaratis
Bengalis: politicians, poets, warriors.
Tamils: politicians, poets, warriors, mathematicians.
Kashmiris: businessmen , poets, warriors, mathematicians.
So, Gujratis is the correct answer.
1. My bag can carry no more than ten books. I must carry at least one book each of management, mathematics, physics and fiction. Also for every management book I must carry two or more fiction books, and for every mathematics book I must carry two or more physics books. I earn 4, 3, 2, and 1 points for each management, mathematics, physics and fiction book, respectively, I carry in my bag. I want to maximize the points I can earn by carrying the most appropriate combination of books in my bag. The maximum points that I can earn are
1. 20
2. 21
3. 22
4. 23
1 Management book along with 2 Fiction books.
1 Mathematics book along with 2 Physics books.
Up to now, we have 6 books. Now we take 1 more Mathematics book and hence 3 more physics books.
So total books = 1 + 2 + 1 + 2 + 1 + 3 = 10 and total points = 4 + 2 + 3 + 4 + 3 + 6 = 22.
2. Eighty kilogram of store material is to be transported to a location 10 km away. Any number of couriers can be used to transport the material. The material can be packed in any number of units of 10, 20 or 40 kg. Courier charges are Rs. 10 per hour. Couriers travel at the speed of 10 km/hr if they are not carrying any load, at 5 km/hr if carrying 10 kg, at 2 km/hr if carrying 20 kg and at 1 km/hr if carrying 40 kg. A courier cannot carry more than 40 kg of load. The minimum cost at which 80 kg of store material can be transported to its destination will be
1. Rs. 180
2. Rs. 160
3. Rs. 140
4. Rs. 120
We will need 8 packets of 10kg; 4 packets of 20 kg; 2 packets of 40 kg.
Cost for 10 kg packet: 10km in 2hrs @ 5km/hr, so Rs.20 per packet.
Hence total cost of Rs. 20 × 8 = 160.
Similarly for 20 kg and 40 kg packets, the cost comes out to be Rs.200 each.
So minimum cost is Rs. 160.
1. From a point, Rajneesh started walking towards east and walked 35 m. He then turned towards his right and walked 20 m and he again turned right and walked 35 m. Finally he turned to his left and walked 20 m and he reached his destination. Now, how far is he from his starting point?
1. 50 m
2. 55 m
3. 20 m
4. 40 m

So, he is 40 m far from his starting point.
2. A directional post is erected on a crossing. In an accident, it was turned in such a way that the arrow which was first showing east is now showing south. A passerby went in a wrong direction thinking it is west. In which direction is he actually travelling now?
1. South
2. North
3. East
4. West

The new West is the original South. So, the answer is South.
3. In a queue, Sadiq is 14th from the front and Joseph is 17th from the end, while Jane is exactly in the middle of the people in between Sadiq and Joseph. If Sadiq be ahead of Joseph and there be 48 persons in the queue, how many persons are there between Sadiq and Jane?
1. 5
2. 6
3. 7
4. 8
48 total persons in queue.
14 + 17 = 31 persons in front and end.
Remaining = 48 – 31 = 17.
Jane is between Sadiq and Joseph.
So she is 9th persons behind Sadiq.
Hence 8 people between Sadiq and Jane.
4. Ram’s age was square of a number last year and it will be cube of a number next year. How long must he wait before his age is again the cube of a number?
1. 39 years
2. 10 years
3. 38 years
4. 64 years
Ram’s present age is 26 yrs as 25 is a perfect square and 27 is a perfect cube. So he should wait for 38 yrs so that after 38 yrs he is of 64 yrs which is a perfect cube.
5. A, B, C and D play a game of cards. A says to B, ‘If I give you 8 cards, you will have as many as C has and I shall have 3 less than what C has. Also if I take 6 cards from C, I shall have twice as many as D has. If B and D together have 50 cards, how many cards has A got?
1. 23
2. 27
3. 37
4. 40
Going by options.
If A has 40 cards, then C has (40 - 8) + 3 = 35 and B has 27 cards. So D has 23 cards.
And if A takes 6 cards from C, he’ll have 46 cards which is double of D’s cards.
Views:2108