Informatica Reasoning Questions

Aptitude tests form a critical component the placement process at many corporate companies. Currently, Informatica does not conduct aptitude test but many include it in future. Aptitude tests are standardized tests that designed to assess a candidate’s capabilities in performing a particular task and response to different situations. Quantitative aptitude checks problem solving ability of the candidates, their basic mathematical skills and comfort with data crunching. To score well, a candidate should focus on speedy calculations, sound fundamentals and strong analytical skills through practice.
You can practice the below given sample questions to practise for Informatica’s aptitude questions:
  1. Complete the series J15K M21N ________ S39T V51W
    1. N24P
    2. P27Q
    3. P29Q
    4. P34Q
    Answer: Option 3
    The numbers in the middle are increasing by 6, 8, 10, and 12 and so on.
    Thus 21 + 8 = 29.
    Thus, P29Q.
  1. Complete the series by replacing the‘?’ 1, 9, 17, 33, 49, 73, ‘?’
    1. 97
    2. 98
    3. 99
    4. 100
    Answer: Option 1
    +8 +8 +16 +16 +24 +24 1 9 17 33 49 73 97
  2. In the following number sequence how many such even numbers are there which are exactly divisible by its immediate preceding number but not exactly divisible by its immediate following number? 3 8 4 1 5 7 2 8 3 4 8 9 3 9 4 2 1 5 8 2
    1. Two
    2. Three
    3. Four
    4. More than four
    Answer: Option 1
    3 8 4 1 5 7 2 8 3 4 8 9 3 9 4 2 1 5 8 2
    There are only two numbers, which satisfy the required conditions.
  1. Among five boys, Vineet is taller than Manick, but not as tall as Ravi. Jacob is taller than Dilip but shorter than Manick. Who is the tallest in their group?
    1. Ravi
    2. Manick
    3. Vineet
    4. Dilip
    Answer: Option 1
    R > V > M & M > J > D.
    On combining we get R > V > M > J > D.
    So R is the tallest.
  2. Kittu is in between Mohan and Sohan. Raju is to the left of Sohan and Shyam is to the right of Mohan. If all of the friends are sitting facing South, then who is on their extreme right?
    1. Mohan
    2. Sohan
    3. Kittu
    4. Shyam
    Answer: Option 4
    Shyam Mohan Kittu Sohan Raju ↓(facing south)
    So, Shyam is on their extreme right.
  1. A man was walking with his face towards East. He walked 30 metres and then turned to his right by another 30 metres. He again turned towards his right by 60 metres. He now turned back by 90 metres. Which direction was he facing now?
    1. North
    2. South
    3. East
    4. West
    Answer: Option 3

    Thus, man is walking towards EAST.
  2. A, B, C, D, E, F and G are members of a family consisting of 4 adults and 3 children. Exactly two of the three children, F and G are girls. A and D are brothers and A is a doctor. E is an engineer married to one of the brothers and has two children. B is married to D and G is their child. Who is C?
    1. G’s father
    2. F’s father
    3. E’s daughter
    4. A’s son
  3. Statement: Love marriages generally end in divorce. So, the children are brought up by one parent. Therefore, the practice of love marriages should be abandoned.
    1. Arranged marriages are better than love marriages.
    2. It is undesirable to have a child brought up by one parent.
    Answer: Option 2
    The implied assumption is that it is undesirable to have a child brought up by one parent.
  4. Statement: Properly fed monkeys and starved monkeys were made to run through a network of paths designed as a puzzle. It was observed that the starved monkeys could not run faster. This proved that the people with lower intelligence in poor countries are a victim of malnutrition.
    1. The effects of nutrition on the intelligence of the monkeys is parallel to those on human beings.
    2. Captive monkeys are more intelligent than wild monkeys.
    Answer: Option 1
    The assumption is that what implies to monkeys works for humans and hence people with lower intelligence in poor countries suffer from malnutrition.
  5. There are 50 students admitted to a nursery class. Some students can speak only English and some can speak only Hindi. Ten students can speak both English and Hindi. If the number of students who can speak English is 21, then how many students can speak Hindi, how many can speak only Hindi and how many can speak only English respectively?
    1. 39, 29 and 11
    2. 37, 27 and 13
    3. 28, 18 and 22
    4. 21, 11 and 29
    Answer: Option 1

    Only English = 21 – 10 = 11
    Only Hindi = Total – (only English – only Hindi) = 50 – 11 – 10 = 29
    Hindi = only Hindi + both Hindi & English = 29 + 10 = 39
Rate Us
Views:1498