Goldman Sachs Reasoning Questions

Goldman Sachs conducts Aptitude test for a few selected profiles. Many companies today require candidates to qualify given aptitude tests as a part of their selection process. These tests are concerned with evaluating mental agility and problem solving ability. They check the right fitment of a candidate with a particular job profile. For instance, a financial analyst role would require smart reasoning and swift data inference.
Since Goldman Sachs’s aptitude test may be conducted in future, we are providing the below sample reasoning aptitude questions:
  1. Complete the series by replacing the‘?’ 6, 11, 21, 36, 56, ‘?’
    1. 42
    2. 51
    3. 81
    4. 91
    Answer: Option 3
    +5 +10 +15 +20 +25 6 11 21 36 56 81
  1. Complete the series by replacing the‘?’ 1, 9, 17, 33, 49, 73, ‘?’
    1. 97
    2. 98
    3. 99
    4. 100
    Answer: Option 1
    +8 +8 +16 +16 +24 +24
  2. Complete the series 162, 54, 18, 6,? by replacing the question mark ?.
    1. 2
    2. 3
    3. 4
    4. 5
    Answer: Option 1
    Start from the last, as there the numbers are smaller.
    6 x 3 = 18, 18 x 3 = 54, ….
    Thus, 6 ÷ 3 = 2
  1. Simplify and find the value of ‘A’ in the equation given below: 2 + 7 × 16 – (8 – 7) – (9 ÷ 3) = A
    1. 116
    2. 150
    3. 110
    4. 220
    Answer: Option 3
    Apply BODMAS
    2 + 7 x 16 – 1 – 3 = A
    → 2 + 112 – 1 – 3 = 110
  2. Compare both the boxes below. Which number can replace the question mark (?) in the box shown below?
    1. 5
    2. 4
    3. 6
    4. 7
    Answer: Option 1
    The table should be read Row wise.
    The sum of the last two values is equal to the third value.
    Thus 2 + 3 = 5
  1. A person goes 20 metres towards South, then turns left and goes 20 metres and another 20 metres to the left and then 60 metres to the right. In which direction is he going now?
    1. North
    2. South
    3. East
    4. West
    Answer: Option 3

    Thus, at the end person is moving towards EAST.
  2. Complete the series A70B D65F H60J ________ P50R
    1. K55L
    2. L55M
    3. L55N
    4. L55P
  3. Village A is 20 kilometres to the north of Village B. Village C is 18 kilometres to the east of Village B, Village D is 12 kilometres to the west of Village A. If Raj Gopal starts from Village C and goes to Village D, in which direction is he from his starting point?
    1. North-East
    2. North-West
    3. South-East
    4. North
    Answer: Option 2

    Thus, Raj is towards North – West w.r.t. starting point.
  4. If the seventh day of a month is three days earlier than Friday, what day will it be on the nineteenth day of the month?
    1. Sunday
    2. Monday
    3. Wednesday
    4. Friday
    Answer: Option 1
    7th day should be Tuesday as 3 days before Friday is Tuesday.
    Then 19 – 7 = 12 days after that should be Sunday.
  5. Eighty kilogram of store material is to be transported to a location 10 km away. Any number of couriers can be used to transport the material. The material can be packed in any number of units of 10, 20 or 40 kg. Courier charges are Rs. 10 per hour. Couriers travel at the speed of 10 km/hr if they are not carrying any load, at 5 km/hr if carrying 10 kg, at 2 km/hr if carrying 20 kg and at 1 km/hr if carrying 40 kg. A courier cannot carry more than 40 kg of load. The minimum cost at which 80 kg of store material can be transported to its destination will be
    1. Rs. 180
    2. Rs. 160
    3. Rs. 140
    4. Rs. 120
    Answer: Option 2
    We will need 8 packets of 10kg; 4 packets of 20 kg; 2 packets of 40 kg.
    Cost for 10 kg packet: 10km in 2hrs @ 5km/hr, so Rs.20 per packet.
    Hence total cost of Rs. 20 × 8 = 160.
    Similarly for 20 kg and 40 kg packets, the cost comes out to be Rs.200 each.
    So minimum cost is Rs. 160.
Rate Us
Views:1266