Flipkart Reasoning Questions

Aptitude tests form a critical component the placement process at many corporate companies. Currently, Flipkart does not conduct aptitude test but many include it in future. Aptitude tests are standardized tests that designed to assess a candidate’s capabilities in performing a particular task and response to different situations. Quantitative aptitude checks problem solving ability of the candidates, their basic mathematical skills and comfort with data crunching. To score well, a candidate should focus on speedy calculations, sound fundamentals and strong analytical skills through practice.
You can practice the below given sample questions to practise for Flipkart’s aptitude questions:
  1. In a coded writing, “come at once father very ill” is written as “XLNV ZG LMXY UYGSVI EVIB ROO”. What is the corresponding code for “mother”?
    1. NOGSVI
    2. NOTSVI
    3. NLGSVI
    4. NLGSTI
    Answer: Option 3
    The code are as follows:
    Come = XLNV
    At = ZG
    Once = LMXY
    Father = UYGSVI
    Very = EVIB
    Ill = ROO
    Thus, m = N, O = L, T = G, H = S, E =V, R = I.
    Thus, Mother = NLGSVI
  1. If ‘CONSTABLE’ is coded as 91, what will be the code number for ‘STABLE’?
    1. 97
    2. 59
    3. 79
    4. 75
    Answer: Option 2
    A = 1, B = 2, C = 3, Thus,
    CONSTABLE = 3 + 15 + 14 + 19 + 20 + 1 + 2 + 12 = 91
    STABLE = 91 – 3 – 15 – 14 = 59
  2. A cube has six faces each of a different colour. The red face is opposite black. The green face is between red and black. The blue face is adjacent to white and the brown face is adjacent to blue. The red side is face up. The side opposite brown is
    1. red
    2. black
    3. white
    4. Green
    Answer: Option 3
    Suppose, face ABCD = Red, CHGD = Green, EHGJ = Black,
    Then EBAJ should be Blue as it is between White & Brown. Thus, face opposite to Brown is White.
  1. A worker may claim Rs. 15 for each km which he travels by taxi and Rs. 5 for each km which he drives his own car. If in one week he claimed Rs. 500 for travelling 80 km, how many kms did he travel by taxi?
    1. 10
    2. 20
    3. 30
    4. 80
    Answer: Option 1
    Apply alligation,

    Thus distance travelled by taxi = 10 Km.
  2. In the following number sequence how many such even numbers are there which are exactly divisible by its immediate preceding number but not exactly divisible by its immediate following number?
    3 8 4 1 5 7 2 8 3 4 8 9 3 9 4 2 1 5 8 2
    1. Two
    2. Three
    3. Four
    4. More than four
    Answer: Option 1
    3 8 4 1 5 7 2 8 3 4 8 9 3 9 4 2 1 5 8 2
    There are only two numbers, which satisfy the required conditions.
  1. A man has a certain number of small boxes to pack into parcels. If he packs 3, 4, 5 or 6 in a parcel, he is left with one over; if he packs 7 in a parcel, none is left over. What is the number of boxes he may have to pack?
    1. 106
    2. 301
    3. 309
    4. 400
    Answer: Option 2
    By choices, 2nd option is 301, which is a multiple of 7 and when divided by 3,4,5 or 6 gives remainder =1.
  2. Among five boys, Vineet is taller than Manick, but not as tall as Ravi. Jacob is taller than Dilip but shorter than Manick. Who is the tallest in their group?
    1. Ravi
    2. Manick
    3. Vineet
    4. Dilip
    Answer: Option 1
    R > V > M & M > J > D.
    On combining we get R > V > M > J > D.
    So R is the tallest.
  3. My bag can carry no more than ten books. I must carry at least one book each of management, mathematics, physics and fiction. Also for every management book I must carry two or more fiction books, and for every mathematics book I must carry two or more physics books. I earn 4, 3, 2, and 1 points for each management, mathematics, physics and fiction book, respectively, I carry in my bag. I want to maximize the points I can earn by carrying the most appropriate combination of books in my bag. The maximum points that I can earn are
    1. 20
    2. 21
    3. 22
    4. 23
    Answer: Option 3
    1 Management book along with 2 Fiction books.
    1 Mathematics book along with 2 Physics books.
    Up to now, we have 6 books. Now we take 1 more Mathematics book and hence 3 more physics books.
    So total books = 1 + 2 + 1 + 2 + 1 + 3 = 10 and total points = 4 + 2 + 3 + 4 + 3 + 6 = 22. So answer is 3rd option.
  4. DIRECTION for questions 9-10: Each of these has a question followed by two arguments I and II. Decide which of the arguments is a ‘strong’ argument and which is a ‘weak’ argument. Mark answer
    1. if only argument I is strong
    2. if only argument II is strong
    3. if neither argument I nor II is strong
    4. if both arguments I and II are strong
  5. Should judiciary be independent of the executive?
    Arguments:
    I. Yes, this would help curb the unlawful activities of the executive.
    II. No, the executive would not be able to take bold measures.
    Answer: Option 3
    Making judiciary independent of executive will pave the way for the executive to take bold measures instead of restricting them. So argument 2 is rejected.
    Making them independent may remove the fear of law from the mind of the executives. So how can it curb the unlawful activities? Instead it may encourage executives to go for wrong measures. Hence argument 1 is also rejected.
  6. Should open book systems be introduced in examinations?
    Arguments:
    I. Yes, because it will avoid mass copying
    II. No, because then all students will get 100% marks.
    Answer: Option 3
    Argument 2 is weak because just by allowing this system to be put into practice will not make everybody score 100% i.e. the word ‘all’ has made this argument weak. Also if the student has not studied well and not studied from the concerned books then, even if books are made available to him, he will not be able to search the answers.
Rate Us
Views:1364