Facebook Reasoning Questions

Aptitude tests form a critical component the placement process at many corporate companies. Currently, Facebook does not conduct aptitude test but many include it in future. Aptitude tests are standardized tests that designed to assess a candidate’s capabilities in performing a particular task and response to different situations. Quantitative aptitude checks problem solving ability of the candidates, their basic mathematical skills and comfort with data crunching. To score well, a candidate should focus on speedy calculations, sound fundamentals and strong analytical skills through practice.
You can practice the below given sample questions to practise for Facebook’s aptitude questions:
  1. (i) Bengalis and Tamils are politicians, poets and warriors.
    (ii) Tamils and Punjabis are politicians, warriors and mathematicians.
    (iii) Punjabis and Gujaratis are politicians, businessmen and mathematicians.
    (iv) Gujaratis and Kashmiris are businessmen, poets and mathematicians.
    (v) Bengalis and Kashmiris are businessmen, poets and warriors.
    Name the people who are politicians, businessmen, poets and mathematicians.
    1. Bengalis
    2. Tamils
    3. Punjabis
    4. Gujaratis
    Answer: Option 4
    Bengalis: politicians, poets, warriors.
    Tamils: politicians, poets, warriors, mathematicians.
    Punjabis: politicians, warriors, mathematicians, businessmen.
    Gujratis: politicians, mathematicians, businessmen, poets.
    Kashmiris: businessmen , poets, warriors, mathematicians.
    So, Gujratis is the correct answer.
  1. From a point, Rajneesh started walking towards east and walked 35 m. He then turned towards his right and walked 20 m and he again turned right and walked 35 m. Finally he turned to his left and walked 20 m and he reached his destination. Now, how far is he from his starting point?
    1. 50 m
    2. 55 m
    3. 20 m
    4. 40 m
    Answer: Option 4

    So, he is 40 m far from his starting point.
  2. A directional post is erected on a crossing. In an accident, it was turned in such a way that the arrow which was first showing east is now showing south. A passerby went in a wrong direction thinking it is west. In which direction is he actually travelling now?
    1. South
    2. North
    3. East
    4. West
    Answer: Option 1

    The new West is the original South. So, the answer is South.
  1. Kittu is in between Mohan and Sohan. Raju is to the left of Sohan and Shyam is to the right of Mohan. If all of the friends are sitting facing South, then who is on their extreme right?
    1. Mohan
    2. Sohan
    3. Kittu
    4. Shyam
    Answer: Option 4
    Shyam Mohan Kittu Sohan Raju ↓(facing south) So, Shyam is on their extreme right.
  2. Persons X, Y, Z and Q live in red, green, yellow or blue coloured houses placed in a sequence on a street. Z lives in a yellow house. The green house is adjacent to the blue house. X does not live adjacent to Z. The yellow house is in between the green and red house. The colour of the house X lives in is
    1. yellow
    2. green
    3. red
    4. None of these
    Answer: Option 4
    After analyzing the given info, we can tabulate the following possibilities in which X lives in Blue house.
  1. Complete the series by replacing the‘?’ D-4, F-6, H-8, J-10, ‘?’
    1. K-12
    2. M-14
    3. L-12
    4. M-13
    Answer: Option 3
    +2 +2 +2 +2 D F H J L +2 +2 +2 +2 4 6 8 10 12
  2. In a certain code TEACHER is written as VGCEJGT. How is CHILDREN written in that code?
    1. EJKNEGTP
    2. EGKNFITP
    3. EJKNFGTO
    4. EJKNFTGP
    Answer: Option 4
    T E A C H E R +2 +2 +2 +2 +2 +2 +2 V G C E J G T Follow the same pattern to obtain the answer. So, children will be coded as EJKNFTGP
  3. Compare both the boxes below. Which number can replace the question mark (?) in the box shown below?
    1. 5
    2. 4
    3. 6
    4. 7
    Answer: Option 1
    The table should be read Row wise.
    The sum of the last two values is equal to the third value.
    Thus 2 + 3 = 5
  4. DIRECTION for questions 9-10: Each of these has a question followed by two conclusions I and II. Decide which of the conclusion is a ‘strong’ conclusion and which is a ‘weak’ conclusion. Mark answer as
    1. if only conclusion I is strong
    2. if only conclusion II is strong
    3. if neither conclusion I nor II are strong
    4. if both conclusion I and II are strong
  5. Statement:
    Black cloud follows thunder; rains follow thunder.
    Conclusions:
    I. Thunder is the cause of rain.
    II. Black cloud is the cause of thunder.
    Answer: Option 3
    There is no relation shown between black clouds and rain in the question statements. Just because the black clouds follow thunder we cannot say that the black clouds cause thunder and this applies to rain and thunder too. Hence both the conclusions are rejected.
  6. Statement:
    The secret of success is constancy of purpose.
    Conclusions:
    I. Constant dripping wears the stone.
    II. Single-minded devotion is necessary for achieving success.
    Answer: Option 2
    The second conclusion is strong as constancy of purpose would involve single minded devotion. 1st conclusion is overtly philosophical and lacks proper relation to the question statement, therefore rejected.
Rate Us
Views:1081