Sample Aptitude Questions of Facebook

Aptitude tests form a critical component the placement process at many corporate companies. Currently, Facebook does not conduct aptitude test but many include it in future. Aptitude tests are standardized tests that designed to assess a candidate’s capabilities in performing a particular task and response to different situations. Quantitative aptitude checks problem solving ability of the candidates, their basic mathematical skills and comfort with data crunching. To score well, a candidate should focus on speedy calculations, sound fundamentals and strong analytical skills through practice.
You can practice the below given sample questions to practise for Facebook’s aptitude questions:
  1. A man has 5 friends and his wife has 4 friends. They want to invite either of their friends, one or more to a party. In how many ways can they do so?
    1. 9
    2. 18
    3. 31
    4. 46
    Answer: Option 4
    Required number of ways = (25 – 1) + (24 – 1)
    = 31 + 15 = 46 ways.
  1. Three pipes A, B and C can fill a tank in 20 minutes, 10 minutes and 30 minutes respectively. When the tank is empty, all the three pipes are opened. A, B, C discharge chemical solutions ‘X’, ‘Y’, ‘Z’ respectively. The proportion of solution ‘Y’ in the liquid in the tank after 3 minutes is
    1. 6/11
    2. 7/11
    3. 8/11
    4. 5/11
    Answer: Option 1
    Proportion of liquid Y = 1/B / 1/A+1/B+1/C = 1/10 /1/20+1/10+1/30 = 6/11.
  2. One fourth of Nikhil’s money is equal to one-sixth of Yogesh’s money. If both together have Rs. 600, what is the difference between their amounts?
    1. Rs. 160
    2. Rs. 240
    3. Rs. 200
    4. Rs. 120
    Answer: Option 4
    1/4 of N = 1/6 of Y
    →N/Y = 2/3.
    So difference between the amounts
    = 1/5 of the total = Rs 1/5 of 600 = Rs 120.
  1. Ratio of Ashok's age to Pradeep's age is 4 : 3. Ashok will be 26 years old after 6 years. How old is Pradeep now?
    1. 18 years
    2. 21 years
    3. 15 years
    4. 24 years
    Answer: Option 3
    Given = . Also A = 26 after 6 years, so his present age = 20 years, Substituting we get P = 15 years.
  2. A man can row 30 km upstream and 44 km downstream in 10 hours. Also, he can row 40 km upstream and 55 km downstream in 13 hours. The rate of the current is
    1. 3 km/hr
    2. 3.5 km/hr
    3. 4 km/hr
    4. 4.5 km/hr
    Answer: Option 1
    Let X km/h be the speed of the boat in still water and Y km/h be the speed of the current. and Solving we get X - Y i.e. upstream speed = 5 km/h.
    And X + Y i.e. downstream Speed = 11 km/h.
    So the rate of the current = = 3 km/h.
  1. The retail price of a water geyser is Rs. 1,265. If the manufacturer gains 10 %, the wholesale dealer gains 15 % and the retailer gains 25 %, then the cost of the product is
    1. Rs. 800
    2. Rs. 900
    3. Rs. 700
    4. Rs. 600
    Answer: Option 1
    Checking from the options.
    Let the cost of the product be Rs. 800.
    Manufacturer gains 10 %, so he sells at Rs. 880.
    Wholesaler gains 15 % so he sells at Rs. 1012.
    And the retailer gains 25 %, so he sells at Rs. 1265, which is given to be the retail price of the product.
  2. The work done by a woman in 8 hours is equal to the work done by a man in 6 hours and by a boy in 12 hours. If working 6 hours per day 9 men can complete a work in 6 days, then in how many days can 12 men, 12 women and 12 boys together finish the same working 8 hours per day?
    1. 2(1/2) days
    2. 1(1/2) days
    3. 3(1/2) days
    4. None of these
    Answer: Option 2
    As per the question, we can say that, in terms of efficiency, 3m = 4w and 1m = 2b.
    So 12m + 12w + 12b = 12m + 9m + 6m = 27m.
    So required answer is 9 × 6 × 6 = 27 × 8 × D
    D = 3/2 days.
  3. I have to reach a certain place at a certain time and I find that I shall be 15 minutes too late, if I walk at 4 km an hour, and 10 minutes too soon, if I walk at 6 km an hour. How far have I to walk?
    1. 25 km
    2. 5 km
    3. 10 km
    4. None of these
    Answer: Option 1
    let distance travelled is x km
    according to question
    x/4 - x/6 = 25/60
    solving we get x=25
  4. The population of a colony was 3600 three years back. It is 4800 right now. What will be the population three years down the line, if the rate of growth of population has been constant over the years and has been compounding annually?
    1. 6,000
    2. 6,400
    3. 7,200
    4. 9,600
    Answer: Option 2
    In three years the population has become 4800/3600 = 4/3 times.
    Since population growth is constant and is compounding annually, in another three years it will become 4/3 times of 4800 = 6400.
  5. A team of workers was employed by a contractor who undertook to finish 360 pieces of an article in a certain number of days. Making four more pieces per day than was planned, they could complete the job a day ahead of schedule. How many days did they take to complete the job?
    1. 8 days
    2. 10 days
    3. 9 days
    4. 12 days
    Answer: Option 2
    Going by options, if we take that it took 10 days to complete the work
    pieces per day = 360/10 = 36.
    But if they increase number of pieces per day by 4, i.e. they make 40 pieces, then number of days = 360/40 = 9.
    So the work is completed one day ahead of schedule. Hence 2nd option is verified.
Rate Us
Views:1182