Deutsche Bank Reasoning Questions

Deutsche Bank conducts Aptitude test for a few selected profiles. Many companies today require candidates to qualify given aptitude tests as a part of their selection process. These tests are concerned with evaluating mental agility and problem solving ability. They check the right fitment of a candidate with a particular job profile. For instance, a financial analyst role would require smart reasoning and swift data inference.
Since Deutsche Bank’s aptitude test may be conducted in future, we are providing the below sample reasoning aptitude questions:
  • DIRECTION for questions 1 & 2:Each of these has a question followed by two conclusions I and II. Decide which of the conclusion is a ‘strong’ conclusion and which is a ‘weak’ conclusion. Mark answer as
    1. if only conclusion I is strong
    2. if only conclusion II is strong
    3. if neither conclusion I nor II are strong
    4. if both conclusion I and II are strong
    1. Statement: Black cloud follows thunder; rains follow thunder.
        Conclusions:
      1. Thunder is the cause of rain.
      2. Black cloud is the cause of thunder.
      Answer: Option 3
      There is no relation shown between black clouds and rain in the question statements. Just because the black clouds follow thunder we cannot say that the black clouds cause thunder and this applies to rain and thunder too. Hence both the conclusions are rejected.
    1. Statement: The secret of success is constancy of purpose.
        Conclusions:
      1. Constant dripping wears the stone.
      2. Single-minded devotion is necessary for achieving success.
      Answer: Option 2
      The second conclusion is strong as constancy of purpose would involve single minded devotion. 1st conclusion is overtly philosophical and lacks proper relation to the question statement, therefore rejected.
    2. Simplify and find the value of ‘A’ in the equation given below: 2 + 7 × 16 – (8 – 7) – (9 ÷ 3) = A
      1. 116
      2. 150
      3. 110
      4. 220
      Answer: Option 3
      Apply BODMAS
      2 + 7 x 16 – 1 – 3 = A
      x 2 + 112 – 1 – 3 = 110
    1. In a certain code, ‘BASIC’ is written as ‘DDULE’. How is ‘LEADER’ written in that code?
      1. NHCGGU
      2. OHDGHU
      3. NGCFGT
      4. OGDFHT
      Answer: Option 1
      B A S I C
      +2 +3 +2 +3 +2
      D D U L E
      Follow the same pattern to obtain the answer.
      So, leader will be coded as NHCGGU.
    2. Complete the series D23F H19J L17N ________ T11V
      1. P15R
      2. P14R
      3. P13R
      4. P12R
      Answer: Option 3
      Check only for the number in middle, as alphabets in the choices are same.
      The numbers are reducing by 4, 2, 4, 2 alternatively.
      Thus, 17 – 4 = 13.
      So, P13R.
    1. (i) Six friends A, B, C, D, E and F are seated in a circle facing the centre.
      (ii) A is between D and B and F is between C and E.
      (iii) C is the third to the left of B.
      Which of the following is the position of A in relation to F?
      1. Second to the left
      2. Second to the right
      3. Fourth to the right
      4. Third to the right
      Answer: Option 4

      So, A is 3rd to the right of F.
    2. Complete the series by replacing the‘?’ 3F, 6G, 11I, 18L, ‘?’
      1. 21O
      2. 25N
      3. 27P
      4. 27Q
    3. Ramakrishna said, “This girl is the wife of the grandson of my mother”. How is Ramakrishna related to the girl?
      1. Father
      2. Father-in-law
      3. Grandfather
      4. Daughter-in-law
      Answer: Option 2
      Ramakrishna is the Father-in-law of the girl.
    4. Showing a photograph to a friend, Ravi says, “She is the grand-daughter of the elder brother of my father”. How is this girl related to Ravi?
      1. Niece
      2. Sister
      3. Aunt
      4. Sister-in-law
      Answer: Option 1
      The girl is Ravi’s niece.
    5. If ‘CONSTABLE’ is coded as 91, what will be the code number for ‘STABLE’?
      1. 97
      2. 59
      3. 79
      4. 75
      Answer: Option 2
      A = 1, B = 2, C = 3, Thus, CONSTABLE = 3 + 15 + 14 + 19 + 20 + 1 + 2 + 12 = 91 STABLE = 91 – 3 – 15 – 14 = 59
    Rate Us
    Views:1103