Sample Aptitude Questions of Deutsche Bank

Deutsche Bank conducts Aptitude test for a few selected profiles. Many companies today require candidates to qualify given aptitude tests as a part of their selection process. These tests are concerned with evaluating mental agility and problem solving ability. They check the right fitment of a candidate with a particular job profile. For instance, a financial analyst role would require smart reasoning and swift data inference.
Since Deutsche Bank’s aptitude test may be conducted in future, we are providing the below sample quantitative aptitude questions:
  1. In a class of 25 students with Roll Nos. 1 to 25, a student is picked up at random to answer a question. Find the probability that the roll number of the selected student is either a multiple of 5 or 7.
    1. 6/25
    2. 4/25
    3. 8/25
    4. 7/25
    Answer: Option 3
    P(multiple of 5) = 5/25
    P(multiple of 7) = 3/25
    P(multiple of 5 or 7) = 5/25 + 3/25 = 8/25
  1. A lot of 12 bulbs contains 4 defective bulbs. Three bulbs are drawn at random from the lot, one after the other. The probability that all three are non-defective is
    1. 14/55
    2. 8/12
    3. 1/27
    4. None of these
    Answer: Option 1
    The required probability = 8/12 X 7/11 X 6/10 = 14/55.
  2. A number lock on a suitcase has 3 wheels each labelled with 10 digits from 0 to 9. If opening of the lock is a particular sequence of three digits with no repeats, how many such sequences will be possible?
    1. 720
    2. 760
    3. 680
    4. 780
    Answer: Option 1
    Number of such sequences possible
    = 10 × 9 × 8 = 720
  1. A person on tour has Rs. 360 for his daily expenses. He decides to extend his tour programme by 4 days which leads to cutting down daily expenses by Rs. 3 a day. The number of days of his tour programme is
    1. 15
    2. 20
    3. 18
    4. 16
    Answer: Option 1
    On checking the options we find that if the tour is for 20 days then the daily expenses will be Rs 18. To extend the tour by 4 days would make the tour for 24 days and the daily expense will become Rs 15, so the total bill will be Rs 24×15 = Rs 360, the same as before.
  2. A man has 5 friends and his wife has 4 friends. They want to invite either of their friends, one or more to a party. In how many ways can they do so?
    1. 9
    2. 18
    3. 31
    4. 46
    Answer: Option 4
    Required number of ways = (25 – 1) + (24 – 1)
    = 31 + 15 = 46 ways.
  1. Shyam’s rich uncle gave him Rs. 100 on his first birthday. On each birthday after that he doubled his previous gift. By the day after Shyam’s eighth birthday, what was the total amount that his uncle had given him?
    1. Rs. 25,500
    2. Rs. 25,400
    3. Rs. 25,450
    4. Rs. 25,600
    Answer: Option 1
    The money given to Shyam = Rs (100 + 200 + 400 + 800……).
    This series is a G.P. with r = 2 and no. of terms = 8.
    So sum = a(rn-1)/(r-1) = 100(28-1)/(2-1) = 25,500.
  2. Two times a two-digit number is 9 times the number obtained by reversing the digits and sum of the digits is 9. The number is
    1. 72
    2. 54
    3. 63
    4. 81
    Answer: Option 4
    On checking the options we find that option 4 satisfies
    all the conditions i.e. 2×81 = 9×18,
    Also sum of the digits of 81 is 9.
  3. Anil is at present one-fourth the age of his father. After 16 years he will be one-half of the age of his father. Find the present age of Anil's father.
    1. 40 years
    2. 36 years
    3. 32 years
    4. 28 years
    Answer: Option 3
    Let the present ages of Anil and his father be A and F respectively.
    Given A = 1/4 F Also A+16 = 1/2 (F+16),
    Solving we get F = 32 years.
    OR checking by options.
    If Anil’s father’s present age is 32, then Anil’s age is one fourth i.e. 8.
    After 16 years, Anil would be 24 years and father will be 48 years old, so Anil’s age is half of his father.
  4. A can hit a target 4 times in 5 shots, B hits 3 times in 4 shots, and C hits twice in 3 shots. They fire together. Find the probability that at least two shots hit the target.
    1. 13/30
    2. 5/6
    3. 11/40
    4. None of these
    Answer: Option 2
    Required probability =
    (4/5 X 3/4 X 1/3) + (4/5 X 1/4 X 2/3) + (1/5 X 3/4 X 2/3) + (4/5 X 3/4 X 2/3) = 5/6
  5. A solution of sugar syrup has 15 % sugar. Another solution has 5 % sugar. How many litres of the second solution must be added to 20 litres of the first solution to make a solution of 10 % sugar?
    1. 10 litres
    2. 5 litres
    3. 15 litres
    4. 20 litres
    Answer: Option 4
    By allegation
    Required ratio = 10 – 5 : 15 – 10 = 5 : 5.
    So ratio is 1:1.
    Hence the same quantity of other solution should be used.
Rate Us
Views:1226