Sample Aptitude Questions of Birlasoft

  1. In a mathematics exam, a student scored 30% in the first paper out of a total of 180. How much should he score in the second paper (out of 150) if he is to get at least 50% marks overall?
    1. 75%
    2. 80%
    3. 74%
    4. 84%
    Answer: Option C
    (30/100) x 180 + (x/100) x 150 = (50/100) x 330 ⇒ x = 74
  1. If 15 men or 24 women or 36 boys can do a piece of work in 12 days, working 8 hours a day, how many men must be associated with 12 women and 6 boys to do another piece of work 21⁄4 times as great in 30 days working 6 hours a day?
    1. 4
    2. 8
    3. 6
    4. 10
    Answer: Option B
    Total man days = 15 x 12 x 8
    = (x + (15/2) + (15/6) x 6 x (4/9) ⇒ x = 8
  2. Two cogged wheels of which one has 16 cogs and the other 27, work into each other. If the latter turns 80 times in three-quarters of a minute, how often does the other turn in 8 seconds?
    1. 18
    2. 30
    3. 24
    4. 36
    Answer: Option C
    No of times the 16 cogs wheel size move in 8 seconds is (27 * 80)/45 * 8/16
  3. A milkman buys milk contained in 10 vessels of equal size. If he sells his milk at Rs. 5 a litre, he loses Rs. 200. If he sells it at Rs. 6 a litre, he would gain Rs. 150 on the whole. Find the number of litres contained in each vessel.
    1. 20 litres
    2. 30 litres
    3. 25 litres
    4. 35 litres
    Answer: Option D
    Let the Milk purchased be x
    Let the Total Cost of Purchasing be x litre milk be y
    When x Litre milk is sold for Rs. 5 the loss is Rs. 200
    the equation can be written as:
    y - 5x = 200
    When x Litre milk is sold for Rs. 6 the profit is Rs. 150
    the equation can be written as:
    6x - y = 150
    By solving the two equations:
    y - 5x = 200
    -y + 6x = 150
    we get x = 350Litres. For 10 vessels we can have 35 litres
  4. A man buys apples at a certain price per dozen and sells them at eight times per hundred. What is his gain or loss per cent?
    1. 4% loss
    2. 814% loss
    3. 4% gain
    4. 614% gain
    Answer: Option A
    Let the CP be Re 1/dozen
    therefore For one apple CP = 1/12
    As he sold apples at RS 8 per 100 so SP for one apple= 8/100 = 2/25
    BIG-BULL
  1. 16 January 1997 was a Thursday. What day of the week was 4 January 2000?
    1. Tuesday
    2. Wedsday
    3. Thursday
    4. Friday
    Answer: Option A
    16th Jan 1997 – Thursday
    16th Jan 1998 – Friday
    16th Jan 1999 – Saturday
    4th Jan 2000 - Tuesday
  2. Out of a group of swans, 7/2 times the square root of the number are playing on the shore of a pond. The remaining two are inside the pond. What is the total number of swans?
    1. 10
    2. 14
    3. 12
    4. 16
    Answer: Option D
    7√x / 2 + 2 = x
    Check by option.
  3. A wooden box of dimensions 8 m × 7 m × 6m is to carry rectangular boxes of dimension: 8 cm × 7 cm × 6 cm. The maximum number of boxes that can be carried in the wooden box is
    1. 98,00,000
    2. 10,00,000
    3. 75,00,000
    4. 12,00,000
    Answer: Option B
    (800 x 700 x 600 / 8 x 7 x 6) = 10,00,000
  4. The horizontal distance between two towers is 60 m. The angular elevation of the top of the taller tower as seen from the top of the shorter one is 30°. If the height of the taller tower is 150 m, the height of the shorter one is
    1. 116 m
    2. 216 m
    3. 200 m
    4. None of these
    Answer: Option A
    tan30 = (150 - x /60) ⇒(1/√3) = (150 - x/60)
    On Solving, we get x = 116
  5. An aeroplane travels distances of 2500 km, 1200 km and 500 km at speeds of 500 km/hr, 400 km/hr and 250 km/hr respectively. The average speed is
    1. 420 km/hr
    2. 405 km/hr
    3. 410 km/hr
    4. 575 km/hr
    Answer: Option A
    Total distance = 2500 + 1200 + 500 = 4200 km
    Total time taken = 2500/500 + 1200/400 + 500/250 = 10
    Avg speed = Total distance/Total Time Taken = 4200/10 = 420 km/hr

Complete Campus Placement Training Course
Video LecturesOnline TestsE-Books & Assignments

Test Site