Syntel Reasoning Question

DIRECTIONS for the question 1: Solve the following question and mark the best possible option.
  1. How many such pairs of letters are there in the word RECRUIT, each of which has as many letters between them in the word as in the English Alphabet?
    1. None
    2. One
    3. Two
    4. Three
    5. More than three

    Answer: Option B.
    In English alphabet there are three letters between E and I. In R E C R U I T also there are exactly three letters between E and I. No other pair of letters in RECRUIT is having as many letters between them as in the English Alphabet. So only one such pair exists. Hence option B is the answer.
    DIRECTIONS for the question 2-3: Solve the following question and mark the best possible option.
    i) x @ y # z means x is multiplied by the sum of y and z.
    ii) x © y % z means y is divided by z and the resultant is added to square of x.
    iii) x $ y * z means z is subtracted from the product of x and y.
    iv) x . y e z means z is subtracted from y and the resultant is added to x.
  2. 13 @ 4 # 3 = p
    p $ 5 * 55 = ?
    1. 45
    2. 75
    3. 340
    4. 400
    5. None follows

    Answer:  Option D.
    13 @ 4 # 3 = 13 × (4 +3) = 91. Hence p = 91.
    Now we have, 91 $ 5 * 55 = (91 × 5) - 55 = 400. So option D is the answer
  3. b $ 15 * 18 = 42
    b © 36 % 9 = ?
    1. 12
    2. 16
    3. 20
    4. 18
    5. None of these

    Answer: Option C.
    (b * 15) – 18 = 42 b = 4. (36/9) + 42 = 20. So option C is the answer.
    DIRECTIONS for the question 4: Solve the following question and mark the best possible option. ‘A@B’ means ‘A is neither smaller than nor equal to B’.
    ‘A#B’ means ‘A is not greater than B’.
    ‘A$B’ means ‘A is neither greater than nor equal to B’.
    ‘A*B’ means ‘A is neither greater than nor smaller than B.
    ‘A©B’ means ‘A is not smaller than B’.
    Assuming the above statements to be true, you have to decide which of the conclusions is /are definitely true and then mark your answer accordingly.
  4. Statements: H©R, R@W, W*F, J$F
    Conclusions: I. H@F II. J$W III. R@J
    1. Only I and II are true
    2. Only II and III are true
    3. Only III is true
    4. Only either I or III is true
    5. All are true

    Answer: Option E.
    H > R...(i); R > W...(ii); W = F....(iii); J < F....(iv)
    Combining all we get H> R>W=F>J…..(v)
    From (v), we get H > F (conclusion I
    J < W (conclusion II)
    R > J (conclusion III)
    Hence, conclusions I, II and III are true. Hence option E is the answer.
    DIRECTIONS for the question 5 to 7: Read the information given below and answer the question that follows.
    Eight people P, Q, R, S, T, U, V and W live on separate floors of an 8-floor building. Ground floor is numbered-1, first floor is numbered-2 and so on until the topmost floor is numbered 8.
    P lives on floor numbered five. Only two people live between P and Q. Q lives above P.
    V lives immediately above S. T lives immediately above R.
    Only one person lives between T and W.
    T lives above W. U lives on an odd numbered floor.
  5. How many people live between the floors on which S and R live?
    1. More than four
    2. four
    3. two
    4. one
    5. three

    Answer: Option C.
    Form the given information, we can make the following arrangement:
    Person Floor
    Q 8
    V 7
    S 6
    P 5
    T 4
    R 3
    W 2
    U 1

    S lives on floor 6. R lives on floor 3. So, two persons P and T live between the floors on which S and R live.

  6. Who lives on the floor immediately above P?
    1. R
    2. W
    3. S
    4. U
    5. other than those given as options

    Answer: Option C.
    Person Floor
    Q 8
    V 7
    S 6
    P 5
    T 4
    R 3
    W 2
    U 1

    S lives on the floor immediately above P.

  7. Which of the following is true with respect to the given information?
    1. Only one person lives between W and U
    2. U lives on floor No. 1
    3. V lives on the top most floor
    4. Only two people live between T and S
    5. P lives immediately above W

    Answer: Option B.
    Person Floor
    Q 8
    V 7
    S 6
    P 5
    T 4
    R 3
    W 2
    U 1

    The 2nd statement 'U lives on floor no. 1' is true.

    DIRECTIONS-for the question 8-9: Solve the following question and mark the best possible option.
    A. However it failed to improve substantially the socio economic situations of some countries.
    B. Even in India, the idea has been gathering momemtum.
    C. It would be worthwhile, in this context, to look at the experiences of other countries.
    D. In the forties, nationalization was considered the panacea for all socio economic ills.
    E. But before the idea is transplanted in India, there are several aspects of privatization that need to be understood.
    F. Today, privatization has become the buzz word that has been sweeping both the developed and the developing world for more than a decade now.
  8. Which of the statements numbered (A), (B), (C), (D),(E) and (F) mentioned above represents a serious doubt for adopting privatization?
    1. Only A
    2. Only B
    3. Both B and C
    4. Both D and E
    5. Only F

    Answer: Option E.
    If the question about the effectiveness of this progarm is to be checked before implemention of the same, then doubts have been cast on feasibility of the program.
  9. Which of the statements numbered (A), (B), (C), (E) and (F) mentioned above would provide a solution to the doubt mentioned about privatization?
    1. Only A
    2. Only C
    3. Only F
    4. Only E
    5. Both B & C.

    Answer: Option A.
    clearly option 1, as this phenomenon has not been able to provide improvement in socio-economic conditions of the people across the world.
  10. What will be the next term in the following series?
    A B B D C F D H E J
    1. N
    2. O
    3. K
    4. F
    5. L

    Answer: Option D.
    There are two alternate series in the following arrangement
    A B B D C F D H E J = ABCDEF and BDFHJ
    Thus the next term will be F. Hence option D is the answer.
Test Site