iNautix Reasoning Question

DIRECTIONS for questions (1-3):In each of the following questions, find the odd number / letters / word from the given alternatives.
    1. Ladder
    2. Staircase
    3. Bridge
    4. Escalator

    Answer : Option C.
    Bridge is different from the other three. Except Bridge, all others are used for vertical movement.
    1. Talking
    2. Walking
    3. Sleeping
    4. Running

    Answer : Option C.
    Sleeping is different from the other three. Except sleeping, all other activities involves some action
    1. DWHS
    2. BYDW
    3. CWFS
    4. EVJQ

    Answer : Option C.
    D ↔ W; H ↔S
    Pairs of Opposite Letters
    B↔Y: D ↔W
    E↔V; J↔ Q
  1. Find the number that does not belong to the group of numbers for lack of common property.
    1. 945
    2. 625
    3. 743
    4. 853

    Answer : Option B.
    945 ⇒ 9 = 4 + 5
    743 ⇒ 7 = 4 + 3
    853 ⇒ 8 = 5 +3
    625 ⇒ 6 ≠ 2 + 5
  2. Find out the set of numbers amongst the four sets of numbers given in the alternatives which is most like the set given in the question. Given Set: (8, 56,72)
    1. (7, 56, 63)
    2. (3, 15, 24)
    3. (6, 42, 54)
    4. (5, 30, 35)

    Answer : Option C.
    8 × 7 = 56
    8 × 9 = 72
    Similarly,
    6 × 7 = 42
    6 × 9 = 54
  3. In a class Rajan got the 11th rank and he was 31st from the bottom of the list of boys passed. Three boys did not take the examination and one failed. What is the total strength of the class?
    1. 32
    2. 42
    3. 45
    4. 46

    Answer : Option C.
    Total number of boys passed = 11 + 31-1=41
    Now, total number of boys = 41 + 3 + 1 = 45
  4. In a family, mother's age is twice that of daughter's age. Father is 10 years older than mother. Brother is 20 years younger than his mother and 5 years older than his sister. What is the age of the father?
    1. 62 years
    2. 60 years
    3. 58 years
    4. 55 years

    Answer : Option B.
    Suppose the age of daughter is x years.
    Age of brother = x + 5 years
    Age of mother = 2x years
    ∴ 2x - 20 = x + 5
    ⇒ 2x - x = 5 + 20
    ⇒ x = 25 years
    Age of mother = 2x = 2 × 25 = 50 years
    Age of father = 50 + 10 = 60 years
  5. Rahul and Robin are brothers. Pramod is Robin's father. Sheela is Pramod's sister. Prema is Pramod's niece. Shubha is Sheela's granddaughter. How is Rahul related to Shubha?
    1. Brother
    2. Cousin
    3. Uncle
    4. Nephew

    Answer : Option C.
    Shubha is granddaughter of Sheela, who is sister of Pramod.
    Rahul is son of Pramod.
    Therefore, Rahul is uncle of Shubha.
  6. If HOSPITAL is written as 32574618 in a certain code, how would POSTAL be written in that code?
    1. 752618
    2. 725618
    3. 725168
    4. 725681

    Answer : Option B.
    H O S P I T A L
    ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓
    3 2 5 7 4 6 1 8
    Therefore,
    P O S T A L
    ↓ ↓ ↓ ↓ ↓ ↓
    7 2 5 6 1 8
  7. Find the missing number from the given responses. 173 (24) 526
    431 (18) 325
    253 (?) 471
    1. 22
    2. 42
    3. 30
    4. 06

    Answer : Option A.
    1 + 7 + 3 + 5 + 2 + 6 = 24
    4 + 3+1+3 + 2 + 5= 18
    Therefore, 2 + 5 + 3 + 4 + 7 + 1 = 22
Test Site