Calsoft Reasoning Question

DIRECTIONS for the question 1-5: Read the following information to answer the given questions.
  1. A, B, C, D, E and F are the six members in a group. There are two pairs of couples in the group.
  2. There are Two Teachers, One Doctor, One Lawyer and Two Engineers. Both the Teachers are of the same sex.
  3. A and C are in the same profession.
  4. The Doctor is married to the Teacher. An Engineer is married to the Lady Lawyer.
  5. A is an Engineer. E is a male Teacher. Both of them are unmarried.
  6. F is B's husband.
  1. Which of the following are the pairs of couples?
    1. CD, FB
    2. CB, DF
    3. ED, CB
    4. Data inadequate

    Answer: Option A
    A----Engineer (unmarried)
    E----Teacher(male)( unmarried)
    F----male Teacher married to B(Doctor)
    D----Lady Lawyer married to C(Engineer)
    Clearly from the above information
  2. What is the profession of B?
    1. Lawyer
    2. Doctor
    3. Teacher
    4. Data inadequate

    Answer: Option B
    A----Engineer (unmarried)
    E----Teacher(male)( unmarried)
    F---male Teacher married to B(Doctor)
    D---Lady Lawyer married to C(Engineer)
    Clearly from the above information
  3. How many male members are there in the group?
    1. More than three
    2. Two
    3. Three
    4. Data inadequate

    Answer: Option D
    A----Engineer (unmarried)
    E----Teacher(male)( unmarried)
    F---male Teacher married to B(Doctor)
    D---Lady Lawyer married to C(Engineer)
    Clearly from the above information
  4. Who is the Lawyer?
    1. C
    2. F
    3. Data inadequate
    4. None of these

    Answer: Option D
    A----Engineer (unmarried)
    E----Teacher(male)( unmarried)
    F---male Teacher married to B(Doctor)
    D---Lady Lawyer married to C(Engineer)
    Clearly from the above information
  5. Who is married to the Doctor?
    1. B
    2. D
    3. F
    4. None of these

    Answer: Option C
    A----Engineer (unmarried)
    E----Teacher(male)( unmarried)
    F---male Teacher married to B(Doctor)
    D---Lady Lawyer married to C(Engineer)
    Clearly from the above information
DIRECTIONS for the question 6-10: Read the following information to answer the given questions.
  1. How many such pairs of letters are there in the word AGRICULTURE, each of which have as many letters between them in the word as in the alphabet?
    1. Five
    2. Six
    3. Two
    4. Three
    5. No such pair

    Answer: Option B
    The pairs are GI, GL, RU, IL,TU and TR. have as many letter between then in the word as in the alphabets
  2. In a certain code language SYMBOL is written as ZRCLMN. How will NUMBER be written in that code language?
    1. MVLCDS
    2. VMCLDS
    3. VMCLSD
    4. TOANQF
    5. None of these

    Answer: Option C
    The pattern of S Y M B O L is S - 1 = R, Y + 1 = Z, M - 1 = L, B + 1 = C, O - 1 = N, L + 1 = M
    Z R C L M N
    S-Y, M-B, O-L interchange their positions
    So following the same pattern code for 'number' is 'VMCLSD'
  3. In a certain code language "her nic fep" means "young and beautiful" and "fep mun deu" means "boy and ball". Which is the code for "young"?
    1. nic
    2. fep
    3. her
    4. Data inadequate
    5. None of these

    Answer: Option D
    Since code (fep )is common in both cases and so is( and). So code for (and) is (fep). But we can't say which of (her) and (nic) is the code for (young) due to non repetition.
  4. From a point 'S' Roshan walked 30 metres to the north, then after turning to his right walked 30 meters. He again turned to his right and walked another 50 metres and finally turned to his right and walked 30 metres. In which direction and at what distance is he from the starting point 'S'?
    1. 20 metres to the north
    2. 40 metres to the south
    3. 20 metres to the south
    4. 30 metres to the south
    5. None of these

    Answer: Option C
    Big Bull
    So Roshan is 20 mtrs. to the south of his starting point S.
  5. "School" is related to "Education" in the same way as "Court" is related to
    1. Lawyer
    2. Judge
    3. Advocate
    4. Justice
    5. Magistrate

    Answer: Option D
    Since Education is provided in School similarly Justice is provided in Court.
Test Site