CGI Reasoning Questions

DIRECTIONS for the questions 1 to 5 : Read the following information carefully and answer the questions given below it:
  1. There are seven persons A, B, C, D, E, F and G based in Delhi. Each of them is from different state, has a different profession, and plays a different instrument.
  2. C, a doctor, is from Bihar.
  3. E and F play the mandolin and the violin, though not necessarily in that order.
  4. A is not from Kerala
  5. The person from Kerala is an engineer and plays the guitar.
  6. The lawyer plays the sitar.
  7. The businessman from UP plays violin.
  8. The teacher and the cricketer play flute and piano, though not necessarily in that order.
  9. F is a pilot.
  10. The Maharashtrian is a teacher.
  11. The Gujarati plays piano.
  12. G, a Punjabi, does not play the sarod.
  13. B is a cricketer.
  1. Which state does A belong to?
    1. Gujarat
    2. Kerala
    3. Maharashtra
    4. Can't say
    5. None of these

    Answer: C
    S. No. State Profession Instrument
    A Maharashtra Teacher Flute
    B Gujarat Cricketer Piano
    C Bihar Doctor Sarod
    D Kerala Engineer Guitar
    E UP Businessman Violin
    F Delhi Pilot Mandolin
    G Punjab Lawyer Sitar
  2. Which instrument does B play?
    1. Flute
    2. Piano
    3. Sarod
    4. Can't say
    5. None of these

    Answer: B
    S. No. State Profession Instrument
    A Maharashtra Teacher Flute
    B Gujarat Cricketer Piano
    C Bihar Doctor Sarod
    D Kerala Engineer Guitar
    E UP Businessman Violin
    F Delhi Pilot Mandolin
    G Punjab Lawyer Sitar
  3. Which instrument does C play?
    1. Mandolin
    2. Sitar
    3. Violin
    4. Can't say
    5. None of these

    Answer: E
    S. No. State Profession Instrument
    A Maharashtra Teacher Flute
    B Gujarat Cricketer Piano
    C Bihar Doctor Sarod
    D Kerala Engineer Guitar
    E UP Businessman Violin
    F Delhi Pilot Mandolin
    G Punjab Lawyer Sitar
  4. What is D's profession?
    1. Engineer
    2. Lawyer
    3. Teacher
    4. Can't say
    5. None of these

    Answer: A
    S. No. State Profession Instrument
    A Maharashtra Teacher Flute
    B Gujarat Cricketer Piano
    C Bihar Doctor Sarod
    D Kerala Engineer Guitar
    E UP Businessman Violin
    F Delhi Pilot Mandolin
    G Punjab Lawyer Sitar
  5. Which state does E belongs to?
    1. Gujarat
    2. Kerala
    3. UP
    4. Can't say
    5. None of these

    Answer: C
    S. No. State Profession Instrument
    A Maharashtra Teacher Flute
    B Gujarat Cricketer Piano
    C Bihar Doctor Sarod
    D Kerala Engineer Guitar
    E UP Businessman Violin
    F Delhi Pilot Mandolin
    G Punjab Lawyer Sitar
Directions : Do the questions as per the best of your ability
  1. Four of the five words given below are similar in a certain way and hence form a group. Find the odd man out.
    1. Blacksmith
    2. Carpenter
    3. Cobbler
    4. Driver
    5. Tailor

    Answer: D
    All others are producers of goods whereas a driver renders service.
  2. If ANACONDA is written as ANADNADN in a certain code, how will MOVEMENT be written in the same code?
    1. MOVFLENT
    2. MOVFLTNE
    3. VOMFLTNE
    4. VOMDNTNE
    5. MOVNETINE

    Answer: C
    The first three letters are written in reverse order and so are the last three. The fourth letter moves one step ahead and the fifth one step backward.
DIRECTIONS for the questions 8 to 10 : Read the following data and use it for answering the questions that follows:
A disc jockey is planning a new format for her programs; which has eight slots numbered one to either consecutively. The programs must consist of the following right segments; one weather report (WR), two commercials (C), one sports report (SR), and four reports (R), not necessarily in the order given. Each of these right segments must be aired only once during the program according to the following condition:
(I) The two commercials cannot be aired consequently.
(II) The program must begin with either a commercial or the weather report and must end with either a commercial or the weather report.
  1. If the WR is to be aired in slot one, each of the following could be the slot occupied by one of the commercials except:
    1. 2
    2. 3
    3. 4
    4. 7

    Answer: D
    Two consecutive commercials can't be placed adjacent to each other.
  2. Which of the following assignment of segments to slots 2 and 3 respectively, results in one and only one type of segment to be assigned to each of the remaining slots.
    1. WR, R
    2. WR, SR
    3. R, SR
    4. SR, C

    Answer: B
    C-WR-SR-R-R-R-R-C
  3. If the weather report is aired in slot 4 and if exactly two of the four reports played consequently, the sports report must be aimed in slot.
    1. 2
    2. 3
    3. 5
    4. 6

    Answer: D
    C-R-R-WR-R-SR-R-C
Test Site