Atos Reasoning Questions

This section is not present in this company's placement process. If you still want to practise, some questions are provided below.
DIRECTIONS for the question 1-5: Read the information given below and Answer & Explanation the questions given after that. A researcher studying organic compounds has found that five different molecules- T, W, X, Y, and Z from chains according to the following rules.
  1. A chain consists of three or more molecules, though the molecules in the chain are not necessarily different.
  2. T is never found on either end of a chain.
  3. If W appears in a chain, it appears more than once.
  4. X is never found next to Y in a chain.
  5. W is never found on the end of chain unless Z is found somewhere in the chain.
  6. If Y appears in a chain, Z appears also.
  1. Which of the following is a possible chain of molecules?
    1. T, X, Y, Z
    2. Y, T, X, X
    3. W, Z, T, Y
    4. W, W, X ,Z

    Answer : Option D.
    Option A is rejected as T can never be at the end. Option B is rejected as if Y is there, Z should also be there. option C is also rejected,as if Y is there, Z should also be there. Option D satisfies all the conditions.
  2. In the chain - W W Z which of the following would be substituted for the dash to make a chain?
    1. Z
    2. W
    3. T

    1. I only
    2. II only
    3. I and II only
    4. I. II. and III

    Answer : Option C.
    Z and W can be substituted for the dash to make a chain.
  3. Which of the following is not a chain but could be turned into a chain by changing the order of the molecules?
    1. X, Y, T, X
    2. W, X, X, W
    3. T, X, X, Y
    4. W ,T ,T ,W

    Answer : Option B.
    Option A and C are rejected because with Y, Z should be there.Option D is rejected as W cannot be at end until Z is there. Only option B satisfies all the conditions.
  4. Which of the following could be turned into a chain by replacing the dash with a molecule?
    1. W W - Y T X
    2. W X T Y - Y
    3. X - X Y T Y
    4. - X X T W Y

    Answer : Option A.
    Option Band D are rejected because with Y, Z should be there and If W appears in a chain, it appears more than once. So in single space we cannot place two molecules.Option C is rejected as X is never found next to Y in a chain.Only option A option can be turned into a chain by introducing Z.
  5. Which of the following sequences can be converted into a chain by adding Z and rearranging the molecules?
    1. X, Y ,X ,T
    2. W, T, T, Z
    3. X, X, Y, W
    1. I only
    2. II only
    3. III only
    4. I and III only

    Answer : Option A.
    II. W, T, T, Z can not be converted into a chain by adding Z and rearranging the molecules as If W appears in a chain, it appears more than once.
    III. X, X, Y, W can not be converted into a chain by adding Z and rearranging the molecules as X is never found next to Y in a chain.
    Hence only III. X, X, Y, W can not be converted into a chain by adding Z and rearranging the molecules
    DIRECTIONS for the question 6-10: Answer & Explanation the following questions as per the best of your ability.
  6. JLN : SQO :: PRT : ?
    1. UYW
    2. UTV
    3. YWU
    4. VUT

    Answer : Option C.
    In first alphabet, there is a difference of 9 [J(10) and S(19)].
    In 2nd alphabet, there is a difference of 5[L(12) and Q(17)].
    In 3rd alphabet, there is a difference of 1 [N(14) and O(15)].
    Same pattern occurs in PRT. Thus, Answer is C.
  7. Find the odd man out.
    1. February
    2. April
    3. June
    4. August

    Answer : Option A.
    February has variable number of days
  8. Complete the following series
    3 15 35 63 ?
    1. 69
    2. 77
    3. 81
    4. 99

    Answer : Option D
    3 15 35 63 5 7 9 3 × 5 = 15
    5 × 7 = 35
    7 × 9 = 63
    11 × 9 = 99
    Hence Option D.
  9. If SKEW is coded as POCY, then for what word do the letters JYQV stand?
    1. MSUT
    2. MUTS
    3. SUTM
    4. MUST

    Answer : Option D.
    S K E W - P O C Y
    In first alphabet, there is decrease of 2 alphabets, same occurs in M to J. In third alphabet, there is decrease of 1 alphabet. This makes option D as Answer.
  10. Vijay starts walking straight forward east. After walking 75 meters, he turns to the left and walks 25 meters straight. Again he turns to the left and walks a distance of 40 meters straight. Again he turns to the left and walks a distance of 25 meters. How far is he from the starting point?
    1. 140 meters
    2. 50 meters
    3. 35 meters
    4. 115 meters

    Answer : Option C.
    Distance is of 35 metres. Hence C option.
Test Site