Aricent Sample Reasoning Questions

DIRECTIONS for the question 1 to 2: In the following question a given statement is followed by two assumptions I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.
  1. Statements: A good book, even if costly, is sold Assumption:
    I. Some books are better than others.
    II. Most of the books are costly
    1. If only assumption I is implicit;
    2. If only assumption II is implicit;
    3. If neither I nor II is implicit; and
    4. If both I and II are implicit.

    Answer: Option A
    "A good book, even if costly, is sold” means that there are books which are cheaper and books which are not that good. Hence assumption I is implicit. But most of the books are costly is not implicit.
  2. Statements: The integrated steel plants in India no longer have to depend on imports for continuous casting refractories.
    Assumption: I. Continuous casting refractories are needed by India.
    II. Continuous casting refractors are in demand.
    1. If only assumption I is implicit;
    2. If only assumption II is implicit;
    3. If neither I nor II is implicit; and
    4. If both I and II are implicit

    Answer: Option D
    Both I & II are implicit.
    As the statement says “The integrated steel plants in India no longer have to depend on imports for continuous casting refractories” means that existence of these refractories is necessary and also in demand.
  3. My bag can carry no more than ten books. I must carry at least one book each of management, mathematics, physics and fiction. Also, for every management book, I must carry two or more fiction books, and for every mathematics book, I must carry two or more physics books. I earn 4, 3, 2 and 1 points for each management, mathematics, physics and fiction book, respectively, I carry in my bag. I want to maximize the points I can earn by carrying the most appropriate combination of books in my bag. The maximum points that I can earn are –
    1. 21
    2. 20
    3. 22
    4. 23

    Answer: Option C
    We need minimum 1 book of management, mathematics, physics and fiction each and we know that for every management book, we have 2 or more fiction book as well as for every mathematics book we have 2 or more physics book
    It means we should have minimum 1 management, 1 mathematics, 2 physics and 2 fiction = 6 books
    Now we can either have more no of management book or mathematics book
    By having 1 more mathematics book, we will have 3 more physics book ( physics points are more than fiction points )
    So, ideal combination will be 1 management, 2 mathematics, 5 physics and 2 fiction
    Total points = 1 × 4 + 2 × 3 + 5 × 2 + 2 ×1 = 22
  1. Five persons with names, P, M, U, T and X live separately in any one of the following: a palace, a hut, a fort, a house or a hotel. Each one likes two different colours from among the following: blue, black, red, yellow and green. U likes red and blue. T likes black. The person living in a palace does not like black or blue. P likes blue and red. M likes yellow. X lives in a hotel. M lives in a –
    1. Fort
    2. Hut
    3. Palace
    4. House

    Answer: Option C
    Blue Black Red yellow Green   Palace Hut Fort House Hotel
          P ×       ×
            M × × × ×
          U ×       ×
            T ×       ×
              X × × × ×

    M lives in a Palace.

  2. Eighty kilograms (kg) of store material is to be transported to a location 10 km away. Any number of couriers can be used to transport the material. The material can be packed in any number of units of 10, 20 or 40 kg. Courier charges are Rs. 10 per hour. Couriers travel at the speed of 10 km/hr if they are not carrying any load, at 5 km/hr if carrying 10 kg, at 2 km/hr if carrying 20 kg and at 1 km/hr if carrying 40 kg, A courier cannot carry more than 40 kg of load. The minimum cost at which 80 kg of store material can be transported to its destination will be
    1. Rs. 160
    2. Rs. 180
    3. Rs. 140
    4. Rs. 120

    Answer: Option A
    With load 10kg and speed is 5km/hr, then time required to cover 10 km is 2 hrs, thus amount spend for 2 hrs = 10 × 2 = 20/-
    So for 80kg, amount = 20 × 8 = 160/-
    With load 20kg and speed is 2km/hr, then time required to cover 10 km is 5 hrs, thus amount spend for 5 hrs = 10 × 5 = 50/-
    So for 80kg, amount = 50 × 4 = 200/-
    With load 40kg and speed is 1km/hr, then time required to cover 10 km is 10 hrs, thus amount spend for 10 hrs = 10 × 10 = 100/-
    So for 80kg, amount = 100 × 2 = 200/-
    So the minimum cost is 160/-
  1. An application was received by inward clerk in the afternoon of a week day. Next day he forwarded it to the table of the senior clerk who was on leave that day. The senior clerk put up the application to the desk officer next day in the evening. The desk officer studied the application and disposed off the matter on the same day i.e., Friday. Which day was the application received by the inward clerk?
    1. Monday
    2. Wednesday
    3. Tuesday
    4. Previous week's Saturday

    Answer: Option B
    The desk office studied application on Friday. Senior clerk put up the clerk office on same day that is Friday. Senior clerk is on leave on Thursday. Therefore, the application was received by the inward clerk on Wednesday. Answer is Wednesday.
  2. In a queue of children, Kashish is fifth from the left and Mona is sixth from the right. When they interchange their places among themselves, Kashish becomes thirteenth from the left. Then, what will be Mona's position from the right ?
    1. 4th
    2. 14th
    3. 8th
    4. 15th

    Answer: Option B
    Total no. of students can be predicted from Kashish's position = 13 + 6 - 1 = 18.
    So this implies Mona's position from the right is (18 - 5 + 1) = 14th.
DIRECTIONS for the questions 8 and 10: Read the information given below and answer the question that follows.
There is an office block for six officers namely Anil, Brijendar, Chander, Dharmendar, Elexander and Farmaan. The three offices are on to the left hand side of the entry point in a row and another three on the right hand side of the entry gate in a row. In between these two rows of offices, there is a corridor and all these offices have the doors opening towards the corridor.
Both Brijendar and Chander have their offices to the right of the corridor (as one enters the office block) and Anil occupies an office to the left of the corridor.
Elexandar and Farmaan occupy offices on opposite sides of the corridor but their offices don't face each other.
The offices of Chander and Dharmendar face each other.
Elexandar does not have a corner office. Farmaan's office is further down the corridor than Anil's but on the same side.
  1. If Elexandar sits in his office facing the corridor, whose office is to his left?
    1. Chander
    2. Brijendar
    3. Anil
    4. Dharmendar

    Answer: Option A
    Brijender Elexander Chander
      Question entry
    Farmaan Anil Dharmender

    If Elexander sits in his office facing the corridor, Chander office is to the his left.

  2. Who is/are Farmaan's immediate neighbour(s)?
    1. Anil and Chander
    2. Anil only
    3. Chander only
    4. Dharmendar only

    Answer: Option B
    Brijender Elexander Chander
      Question entry
    Farmaan Anil Dharmender

    Anil is Farmaan's immediate neighbour.

  3. Dharmendar was heard telling someone to go further down the corridor to the last office on the right side. To whose office room was he trying to direct that person?
    1. Anil
    2. Brijendar
    3. Chander
    4. Elexandar

    Answer: Option B
    Brijender Elexander Chander
      Question entry
    Farmaan Anil Dharmender

    Dharmendar was heard telling someone to go further down the corridor to the last office on the right side. Brijender office room was he trying to direct that person.

Test Site